SALVITXADA (La salsa dels calçots)

Ingredients

30 gr. d’ametlles torrades
30 gr. d’avellaners torrades
4 tomàquets madurs
1 cabeça d’alls
2 nyores
1 Llesca de pa
1 Bitxo
sal
oli d’oliva arbequina
vinagre

Preparació

Escalivem al forn els tomàquets i les cabeces d’all.

Les nyores i el bitxo els posarem en remull amb aigua tèbia.

Torrarem els avellanes, les ametlles i el pa.

Un cop rostits els tomàquets i els alls, els pelarem i els posarem al got de la batedora.

Amb l’ajuda d’un ganivet, rasparem la carn de les nyores i la incorporarem amb el bitxo al got de la batedora, afegim les ametlles, les avellanes i el pa torrat i ho triturem tot poc a poc.

A continuació comencem a afegir l’oli en forma de rajolí, com si anéssim a emulsionar una maonesa.

Per a acabar afegim el vinagre i la sal al gust.

Hi ha una gran majoria de comensals que pensa que la salsa per menjar calçots es la salsa romesco. És una gran salsa, però no és la dels calçots de les nostres entranyables calçotades de tota la vida.

Hem volgut fer justícia.