CATALUNYA, DECLARADA REGIÓ EUROPEA DE LA GASTRONOMIA 2016

Catalunya ha obtingut el títol de Regió Europea de la Gastronomia 2016, La Generalitat a través de l’Agència Catalana de Turisme, conjuntament amb entitats, agents i personalitats del país, van presentar a Portugal la candidatura catalana per poder optar a aquest reconeixement.

La presentació es va fer al municipi portuguès de Ponte de Lima, un dels pobles que constitueixen la regió del Miño, i que també opta al títol de Regió Europea de la Gastronomia 2016.

En el cas de Catalunya, s’ha posat de manifest que la gastronomia és la nostra herència cultural. I que, actualment, la cuina catalana està liderant la gastronomia internacional.

Logotip-Catalunya_2016

En aquest sentit, l’objectiu de Catalunya és promoure els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com elements essencials de la identitat del país així com agents clau en la promoció turística. L’estratègia a seguir consistirà a promoure els productes locals, la cuina i el territori com una clau per al desenvolupament sostenible. El propòsit és també compartir el coneixement i aprendre dels altres.

En la proposta catalana, s’han inclòs esdeveniments específics per a l’any 2016 dins el programa de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, actes que van en la mateixa línia de promoció de la nostra cuina, els productes locals, el territori, la innovació gastronòmica, l’educació per a la salut i la sostenibilitat.

La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa, impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que compta amb el suport de les institucions europees. Aquesta iniciativa pretén estimular, recopilar i difondre el coneixement per contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees mitjançant la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica.

El títol Regió Europea de la Gastronomia s’atorgarà a 2 o 3 regions de la xarxa cada any, les quals, conjuntament o per separat, desenvoluparan un sòlid programa d’esdeveniments i col·laboracions, cosa que ajudarà les regions a assolir visibilitat, viabilitat, cohesió social i sostenibilitat.

http://europeanregionofgastronomy.org/

Aquesta distinció té com a objectiu contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees, destacar les diferents cultures alimentàries, estendre l’educació per a una millor salut i sostenibilitat, i fomentar la innovació gastronòmica. Això es vol aconseguir organitzant esdeveniments i mitjançant una plataforma d’intercanvi de coneixements amb el suport de les institucions europees, coordinades per un organisme independent que pot ajudar a recopilar i difondre el coneixement que es genera mitjançant l’activitat de les regions participants.