ARRÒS AMB CAPETES

Aquest és un arròs típic de la comarca valenciana de l’Alcoià

Ingredients

  • 100 grams de cigrons secs
  • 250 grams de bacallà salat
  • 1 pebrot vermell gran de rostir
  • 400 grams d’Arrós de València
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 cap d’alls
  • Pebre vermell
  • safrà
  • Oli d’Oliva
  • Pebre
  • Sal

Preparació

Primer, haurem dessalar bé el bacallà, remullant almenys 24 hores (millor 36 a 48) canviant-li l’aigua no menys de 6 vegades.

El dia abans, posarem en un bol els cigrons en remull també.

Escorrerem els cigrons, i els posarem a coure en una olla amb aigua i safrà fins que estiguin tendres.

A part, escalivarem el pebrot vermell, a la brasa si tenim, o al forn, fins que estigui fet, moment en el qual el lliurarem de les llavors i ho farem en quatre quarts tallant longitudinalment en 2 i cada meitat en altres dues transversalment.

Rostim també el bacallà, es neteja d’espines i s’esmicola.

Quan els cigrons estiguin cuits, s’escorren i reserven per separat ells i el brou, que ens servirà per coure l’arròs.

En una cassola de fang adequada, sofregim en un bon raig d’oli la cabeça d’alls sencera, els tomàquets picats fins, i sense deixar de remenar, afegim el bacallà esqueixat, i una culleradeta de pebre vermell.

Després donar-li a tot unes voltes, s’afegeix l’arròs i es sofregeix.

Uns minuts després afegim els cigrons reservats.

Després de deixar daurar tot uns minuts més, es cobreix tot amb el brou on hem cuit els cigrons, prèviament escalfat (Aproximadament 2,5 vegades de brou per cada una d’arròs). Afegim una mica de safrà i pebre, i si cal es rectifica de sal. Ha de coure a foc baix i destapat durant 20 minuts fins que l’arròs estigui cuit i hagi absorbit el brou gairebé del tot, controlant el foc perquè ni quedi caldós ni s’assequi durant la cocció.

Quan es tregui del foc, es deixa reposar cinc minuts i se serveix, i se situa sobre l’arròs de cada plat un dels trossos de pebrot com a guarniment, posant-los aplanats perquè recordin a un capot de torero, i d’aquí el nom del plat.

Bon profit a tots i totes!!!!