RILLETTE DE SALMÓ

Ingredients

250 g de salmó fresc
150 g de salmó fumat
1 cullerada d’anet picat
1 cullerada d’oli oliva verge extra
1 llima

Per a la maionesa de curri
1 rovell d’ou
100 g d’oli de gira-sol
15 g de mostassa de Dijon
10 g de suc de llima
0,5 g de curri
Sal i pebre

Preparació

Per a la maionesa de curri, barrejar en un got de túrmix el rovell d’ou, la mostassa de Dijon, el curri i els 10 g de suc de llima. Afegir a poc a poc l’oli de gira-sol per muntar la maionesa. Condimentar amb sal i pebre. Reservar.

Per a la rillette, preescalfar el forn a 130 ºC. Esprémer la llima i extreure el suc, separar 10 g per a la maionesa i reservar la resta. Pica l’anet finament. Tallar el salmó fumat a daus d’1 x 1 cm. Posar en una safata l’oli d’oliva i el salmó fresc amb la pell cap avall. Enfornar 10 minuts. Treure el salmó del forn i ruixar amb el suc de llima reservat.

Un cop fred, esmicolar el salmó amb les mans. Deixar refredar.

Col · locar la maionesa de curri en un bol, afegir el salmó fumat, el salmó cuit i l’anet picat, barrejar amb cura.

Acabat i presentació

Rectificar de sal i pebre i servir en petits pots de vidre. Es pot acompanyar amb unes petites torrades de pa amanides amb una mica d’oli d’oliva.

Que vagi molt de gust, ara us donem una píndola de cultura gastronòmica, nosaltres  no ho sabíem i ara son un fans incondicionals…

Es coneix com Rillettes a una espècie de paté que s’elabora principalment amb carn i greix sotmesa a una llarga cocció, es coneix com a ‘paté de pobre’, ja que a diferència de la fina i homogènia textura del paté, la rillette es presenta amb els filaments de carn, tot i això cal destacar que és un producte elaborat molt apreciat gustativament.

Les rillettes tenen el seu origen en la cuina francesa, el terme és el diminutiu de Rille, variant dialectal de Reille que significa taula. Es coneix que data del segle XV, originada en Indre i Loira, però es va fer més popular i es va arrelar la seva elaboració i consum a la ciutat de Le Mans. L’elaboració tradicional partia de carn de porc, el seu greix i algunes espècies, però en la cuina actual s’elaboren rillettes amb tot tipus de carns i peixos, sobretot les que tenen més greixos, com l’ànec o el salmó, també s’elabora amb carns de caça i altres peixos blaus.